tirsdag den 3. april 2018

Foreningsnyt: Bestyrelsesseminar på Strynø

Ø-udviklingI midten af januar mødtes bestyrelserne for LAG Småøerne og Sammenslutningen af Danske Småøer på Strynø for at udvikle ideer til det kommende års foreningsarbejde. 

Oplægget lød: ”Det virker som om, der på nogle måder er medvind på småøerne: Nogle øer oplever øget tilflytning. Nye, yngre mennesker engagerer sig i foreningsarbejdet. Nye (innovative) ø‐virksomheder skyder op. Og nye ejere overtager etablerede virksomheder. Og vi får positiv presseomtale, bl.a. som resultat af det ”nye”. 

Hvordan kan vi bygge videre på disse positive ting? Hvordan får vi mere tilflytning, nye mennesker i foreningsarbejdet og nye virksomhedsejere på småøerne?”

Jan Bendix, bosat på Venø og bestyrelsesmedlem i både LAG Småøerne og ø-sammenslutningen, har i det nyeste nummer af Ø-posten, skrevet om bestyrelsesseminaret: 
  
"Først på året mødtes bestyrelserne for LAG-småøerne og Sammenslutningen af Danske Småøer på Strynø for at udvikle ideer til det kommende års foreningsarbejde.

Godt hjulpet til ”et kik ind i virkeligheden” af nytilflyttede og erhvervsdrivende strynboere tog de 18 deltagere fat om emnerne: Bosætning, Ø-foreningsarbejde og Erhvervsudvikling.

De supervelindrettede og misundelsesværdige lokaler på Øhavets Smakke- og naturcenter og på Strynø Skole og Aktivitetshus gav plads til korte fortællinger om at være nye øboere, henholdsvis erhvervsdrivende. 

Fortællingerne blev fulgt op af en regn af spørgsmål og kommentarer fra bestyrelsesmedlemmerne. Alt bidrog til deltagernes efterfølgende opsamling af indtryk og ideer til konkrete handlinger, som de to organisationer hver for sig og sammen kan tage fat på.

De tre valgte emner er jo ikke ukendt stof for øboere, og foreningerne har også tidligere arbejdet på at skabe rammer for udviklingen på områderne.

Alligevel tilføjede Strynø-mødet nye ideer og prioriteringer til foreningernes arbejdsprogrammer.
Sammen har LAG-småøerne og SaDS netop fået midler til at igangsætte et større projekt om bosætning: Nye naboer – mere øliv. Mødet bidrog til at skærpe projektindhold, -metode og formidlingsmåder. Endvidere igangsættes indsats for at ændre rammer og finansieringsmuligheder for både indslusningslejligheder og almene lejeboliger.

Forårsmånederne ”er ramt” af mange foreningers generalforsamlinger. Kan foreningsarbejde smidiggøres gennem nye samarbejdsformer, fælles administration – mindre bureaukrati – og dermed mere lyst hos alle aldersgrupper til at være aktive i foreningsarbejdet? Svaret/-ene afhænger både af person- og juridiske forhold. Her bliver opgaven for SaDS at indsamle erfaringer og ideer til inspiration for beboerforeningerne.
Færgetakster, internetforbindelser, finansiering, forretningsudvikling og ejerskifter indgår næsten i alle erhvervsdrivendes tanker både på kort og langt sigt. 

Forskellighed i ambitioner og mål gør, at der må tænkes i forskellige løsninger. LAG-småøerne og SaDS vil undersøge mulighederne for og deltager gerne i etablering af mentorkorps for ø-virksomhederne.

Strynømødet gav ny energi til arbejdet i de to bestyrelser og var som sædvanlig, når øboere mødes, et hyggeligt træf med godt værtskab og fine omgivelser. Jan Bendix, Venø."


Indlægget blev bragt i Ø-posten, nr. 171, marts 2018

Bestyrelsesseminaret blev holdt som et todagesarrangement. På programmet var bl.a.: 
  • Workshop om erhvervsudvikling – dialog med tre Strynø‐virksomheder 
  • Workshop om bosætning og ø‐foreninger – dialog med seks strynboer om tilflytning og bosætnings‐ og foreningsarbejde på Strynø

Find program og referat via dette link (pdf-fil): www.dropbox.com/s/2khk04gxepq5xy2/180128_notat_referat.pdf?dl=0